İlköğretim Kurumlarında Kayıt ve Nakiller

İlköğretim Kurumlarında Kayıt ve Nakiller

Kayıt sürecinin başlaması e-Okul Bilgi Yönetim Sisteminin Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılına devredilmesinin ve e-Kayıt Öğrenci Listesinin sisteme yüklenmesinin ardından başlayacak ve velilerimiz kayıt sürecinin başlaması ile birlikte yine okulumuz resmî web sayfası üzerinden bilgilendirilecektir.

07.07.2023 1177

Sayın Velilerimiz;

 

Bilindiği üzere e-kayıt uygulaması ile; mecburi ilköğretim çağına giren tüm çocukların okullarımıza erişimlerinin sağlanması, eğitim bölgesinde öğrenci dağılımlarının dengeli yapılması, normal öğretim uygulanabilmesinin sağlanabilmesi, derslik ihtiyacının planlanması ve başarı potansiyeli yüksek öğrencilerin belirli okullarda toplanmasının önlenerek eğitim ortamlarının iyileştirilmesi ve tüm okullarımızın eşdeğer duruma getirebilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 42. maddesinde "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır." hükümü mevcuttur. Ayrıca, ilgi (b) Kanun'un 2. maddesinde ise “İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır” hükmüne yer verilmektedir.

Bu kapsamda Resmi ilköğretim okullarına kayıtlar ve nakiller ilgi (c) Yönetmeliğin 11. ve 12. maddeleri kapsamında yer alan hükümler doğrultusunda yapılmaktadır. Söz konusu yönetmeliğin 11. maddesinin 1. fıkrasında “Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında veliden herhangi bir belge talep edilmez.” ve yine aynı şekilde nakil işlemlerinin 11. ve 12. maddede yer alan hükümler doğrultusunda “5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır” denilmektedir.

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı için yapılacak yeni kayıt ve nakillerde, ilgi de belirtilen  hiyerarşik normlarda anlatılan merî hükümler doğrultusunda işlem tesis edilebilmesi bağlamında ;

1 - ADNKS göre kayıt bölgesi belirleme komisyonunca saptanan kayıt bölgeleri dışında herhangi bir şekilde mevzuata aykırı, belgelendirilemeyen kayıt ve nakillerin yapılmayacaktır.

2 - Kayıt ve nakil işlemlerinde ilköğretimin devlet okullarında zorunlu ve ücretsiz olması nedeniyle kayıt ücreti, kırtasiye ücreti vb. adlar altında herhangi bir ücret alınmayacaktır.

3 -Kayıt döneminde Okul-Aile birlikleri temsilcilerinin öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmemesi; Okul-Aile Birliği yetkilileri veya çalışanlarının kayıt-nakil işlemlerine müdahalesine izin verilmeyecektir.

4 - İlkokul 1. Sınıfa kayıtlarda veliler arasında herhangi bir yersiz, asılsız isnad ve ithamlara yol açabilecek spekülasyon yaratarak eğitim ve eğitimcininin saygınlığına , mesleki onuruna millet ve devlet için taşıdığı değer ve anlama leke düşürebilecek algılara sebep olunmaması bakımından Anayasal eşitlik temelinde mevzuatın öngördüğü ayrıcalıksızlığı tesis etmek ve korumak için  adres kayıt alanındaki öğrencilerin kayıtlarının Eylül ayında sistemde kesin kayıta çevrildikten sonra ileride tarih ve saati belirlenerek katılımcıların gözü önünde kuşkuya yer bırakmayacak usulde okulumuz seminer salonunda  kura çekilmesi yöntemi ile yapılacaktır. 

Tüm paydaşlarımıza saygılarımızla duyurulur.

Kayıt Bölgeleri için TIKLAYINIZ

Veli Açık Rıza Onayı  İçin TIKLAYINIZ